Gewijzigde Richtlijn code 95 gaat in op 13 september 2021

07 juni 2021

De gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders gaat in op 13 september 2021. Eerder zou de gewijzigde richtlijn nog in gaan op 1 juli.

Vanaf maandag 13 september 2021 gelden er nieuwe spelregels binnen de nascholing. Er wordt een limiet gesteld aan hoe vaak een nascholingscursus herhaald mag worden in een nascholingscyclus van 35 uur. Iedere beroepschauffeur mag in een nascholingscyclus één cursus herhalen en de overige cursussen moeten uniek zijn. Een cursus die meetelt voor meer dan 7 uur, mag niet worden herhaald binnen een nascholingscyclus.

Zorg dat u rekening houdt met deze nieuwe eisen bij het plannen van nascholingscursussen die vanaf maandag 13 september plaatsvinden. Het is belangrijk dat u met ons goed kijkt naar welke cursussen vanaf 13 september wel of niet meer mogen worden gevolgd. Heeft de chauffeur bijvoorbeeld al 14 uur ADR gevolgd? Dan tellen nieuwe ADR-uren ná 13 september niet mee voor de nascholing.

Coulanceregeling dagdelen en e-learning

Tijdens de lockdown konden géén klassikale nascholingscursussen gevolgd worden. Om chauffeurs, werkgevers en opleiders flexibiliteit te bieden is de gebruikelijke termijn van 10 kalenderdagen waarbinnen e-learning en opgeknipte cursussen moeten worden afgerond, losgelaten. Deze termijn wordt verlengd tot 13 september 2021. Dit betekent dat het afrondende dagdeel van een cursus met e-learning plaats moet vinden vóór 13 september 2021.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Onderstaand veel gestelde vragen rondom de nascholing. Staat uw vraag niet in de lijst met ‘vragen en antwoorden’? Dan kunt u contact opnemen met ons op 0493-782287.

Met de komst van de gewijzigde Richtlijn mag er nog maar 12 uur aan e-learning worden gevolgd. Nascholingsdagen tellen toch mee voor 7 uur nascholing? Hoe werkt dit?

Elke nascholingsdag met een deel e-learning telt mee voor 4 uur aan e-learning. De nascholingsdag zelf telt gewoon mee voor 7 uur nascholing. Dit verandert niet. U mag in totaal 3 nascholingsdagen volgen met e-learning, want daarmee komt u aan 12 uur aan e-learning. Die 3 zelfde nascholingsdagen leveren dus 21 uur van de 35 uur aan nascholing op.

Ik heb al 2 nascholingsdagen gevolgd met e-learning. Wat betekent dit met de komst van de gewijzigde Richtlijn?

Elke nascholingsdag met e-learning die is gevolgd vóór 13 september 2021 telt mee voor 4 uur aan e-learning. Bij 2 gevolgde nascholingsdagen vóór 13 september 2021 is dit dus 8 uur. U mag maximaal 3 nascholingscursussen met e-learning volgen.

Ik heb al 4 cursussen met e-learning gedaan voor 13 september 2021. Wat gebeurt hiermee?

Alle nascholingscursussen die u heeft afgerond voor 13 september 2021 blijven geldig. Alleen kan de laatste cursus om aan 35 uur nascholing te komen dan niet meer met een e-learning onderdeel.

Ik heb een nascholingsdag gepland staan op 15 september 2021. Dit is een nascholingscursus met een deel e-learning. Mag ik het e-learningdeel volgen voor 13 september 2021?

Ja, dat mag. Het e-learningdeel kunt u voor of na 13 september volgen. Let op: het telt alleen mee voor 4 uur aan e-learning als u nog geen 12 uur e-learning heeft opgebouwd.

Ik heb een nascholingscursus U24-1 Chauffeursdag gevolgd. Mag ik die nog een keer volgen na 13 september 2021?

Als u nog geen nascholingsdagen heeft herhaald, dan mag u de cursus U24-1 Chauffeursdag nog een keer volgen. U mag namelijk 1 nascholingscursus die meetelt voor 7 uur nascholing herhalen. Dit betekent dan wel dat de andere nascholingscursussen nieuw voor u moeten zijn voor het verkrijgen van  35 uur nascholing. Let op: nascholingscursussen die meetellen voor meer dan 7 uur (dus uit meerdere nascholingsdagen bestaan), mogen niet worden herhaald.

Ik heb de tweedaagse nascholingscursus U16-2 Heftruck gevolgd. Mag ik die nog een keer volgen na 13 september 2021?

Nee, nascholingscursussen die meetellen voor meer dan 7 uur (dus uit meerdere nascholingsdagen bestaan), mogen niet worden herhaald.

Ik heb al 3 keer de cursus U03-1 Lading zekeren gevolgd. Dit mag met de nieuwe spelregels niet meer. Wat gebeurt er met deze nascholingsuren?

Alles wat u voor 13 september 2021 heeft afgerond, blijft geldig. In dit geval heeft u 21 uur nascholing. Wel moeten de 2 nascholingscursussen die u na 13 september 2021 nog volgt nieuw voor u zijn.

Geldt de beperking van herhalingen ook voor praktijktrainingen?

Ja, dat geldt ook voor praktijktrainingen. Het is wel toegestaan om bijvoorbeeld de W01-1 Het Nieuwe Rijden (HNR), W02-1 Rijoptimalisatie en W05-1 Manoeuvreren te volgen. Als extra informatie: Het principe van minimaal 1 praktijktraining in een nascholingscyclus van 35 uur blijft ongewijzigd.

Met de nieuwe spelregels mag ik van de 35 uur nascholing maar één cursus die uit andere Europese wetgeving komt volgen. Om welke nascholingscursussen gaat dit?

Dit gaat om de cursussen (Pluim)vee en het vervoer van personen met een handicap. Voor ADR geldt een uitzondering: cursussen met betrekking tot ADR mogen voor 14 uur meetellen binnen de nascholingscyclus.

Ik heb een nascholingscursus U12-1 Chauffeur pluimveetransport of chauffeur veetransport gevolgd. Mag ik nu nog een cursusdag ADR volgen?

Nee, dat mag niet binnen de lopende nascholingscyclus.

Ik heb 1 nascholingsdag van de U100-2 ADR verlenging gevolgd. Mag ik de 2e dag van deze nascholingscursus ook nog volgen?

Ja, dat mag. Er geldt een uitzondering voor ADR tot maximaal 14 uur aan nascholing.

Neem contact met ons op!

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

  • Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Zijn uw blusmiddelen aan onderhoud toe?

Laat het periodiek onderhoud en controle van uw brandblusapparatuur uitvoeren door onze REOB gediplomeerde onderhoudsmonteur kleine blusmiddelen. Alles onder 1 dak, hoe makkelijk kan het zijn!

Op zoek naar een leverancier voor uw BHV materialen?

Voor (veiligheids-) pictogrammen en EHBO materialen zoals verbandtrommels bent u bij ons aan het juiste adres.

Bent u op zoek naar een AED? OTC heeft het dealer-schap van de Philips AED. Hiermee kunnen we voor een goede prijs een kwalitatieve AED leveren.

Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden!

De risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) is een wettelijke verplichting?

Voor een adequate uitvoering van de RI&E beschikken wij over een brede ervaring, waardoor wij een vaste aanpak kennen, alsmede een deskundige passende systematiek. Graag zijn wij u hierbij van dienst.