Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Brandgevaar Heftrucks

Geplaatst op 30 maart 2022

Regelmatig komt het voor dat er brand ontstaat, veroorzaakt door oververhitting, knalgas, kortsluiting en explosies van laadstations of elektrische heftrucks. Veiligheid in laadstations van groot belang!

Een tractiebatterij laden, accuwater bijvullen of de batterij wisselen, het lijkt allemaal eenvoudig maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Vaak wordt er voor het opladen van batterijen van intern transportmaterieel zoals bijvoorbeeld heftrucks maar een klein hoekje in het magazijn ‘vrij’ gemaakt. De ruimtes zijn vaak (te)klein, onoverzichtelijk en niet voorzien van de juiste middelen om veilig te kunnen werken.

Bij de inrichting en bouw van een acculaadstation is het zorgen voor een veilige werkomgeving erg belangrijk. Borden en pictogrammen vertellen medewerkers waar ze op moeten letten. Belangrijke borden in de acculaadruimte herinneren aan explosiegevaar, bijtende stoffen of het verplicht dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en een veiligheidsbrillen. In een acculaadstation waar accu’s van heftrucks en magazijntrucks worden geladen, is het belangrijk dat er voor wordt gezorgd dat het laden van heftruck accu’s veilig en verantwoordelijk gebeurt. Onderstaand sommen wij wat belangrijke aandachtspunten op;

  • Goede bereikbaarheid voor trucks;
  • Jaarlijkse keuring van de laadinstallatie en accu’s
  • Geen vuur en las-, slijp-, stook-werkzaamheden in de buurt;
  • Geen brandgevaarlijke materialen in de omgeving van het laadstation
  • Een afstand van minstens 2 meter tussen accu’s, laders en trucks;
  • Voldoende ventilatie; maak gebruik van natuurlijke en geforceerde trek; Voldoende ventilatieopeningen, die diametraal geplaatst zijn, zorgen voor luchtstromen die de aan- en afvoer van lucht regelen. Geforceerde ventilatie door een ventilatiesysteem en natuurlijke trek, bijvoorbeeld door het acculaadstation tegen een buitenmuur te plaatsen, helpen hierbij.
  • het dak moet vrij zijn van nissen of koepels waar waterstof kan ophopen en de omgeving moet bestand zijn tegen olie, vet en bijtende stoffen.
  • Beschikbare brandblusapparatuur (minimaal 1 per 150m2); Liefst branddetectie met automatisch blusinstallatie.
  • Vonkvrije verlichting, waaronder armaturen en schakelaars;
  • Een noodstopknop inrichting energienet.

Probeer zoveel mogelijk tijdens bewaakte uren accu’s te laden!

Indien de accu in de heftruck wordt geladen, zijn extra voorzieningen nodig, zodat de heftruck tijdens het laadproces niet gestart kan worden. Wanneer de accu voor het laden uit het voertuig wordt verwijderd, moeten de daarbij gebruikte hulpmiddelen voldoen aan eisen die het veilig werken mogelijk maken. Let erop dat de accu’s, laders en trucks op minstens twee meter afstand worden opgeladen. Voorkom kortsluiting door het gebruik van niet-geleidende materialen of geïsoleerde werktuigen. Maak bij het vullen van de accu met demi-water gebruik van kunststof bussen en trechters. Een duidelijke instructie vertelt medewerkers hoe zij veilig accu’s kunnen laden, bijvullen en reinigen en hoe zij moeten handelen bij ongevallen.

Neem contact op met Heidi

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

0493 782 287
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur
veiligheidscentrum@otc-someren.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring