Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Met een vrachtwagen rijbewijs C mag je een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt.

Hoe ziet dit eruit?

Voordat je een vrachtwagen rijbewijs kunt aanvragen, moet je onder andere aan de onderstaande voorwaarden voldoen:

 • Voor het aanvragen van het C-rijbewijs zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar zijn.
 • Voor het aanvragen van het C-rijbewijs mét code 95 moet je minimaal 18 jaar zijn.
 • Je dient in het bezit zijn van een (geldig) rijbewijs B.

Medische keuring

Voordat je het praktijkexamen kunt reserveren, moet je medisch zijn goedgekeurd. Hiervoor moet een gezondheidsverklaring ingedient worden en je dient je te laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde Arbodienst.  Als je medisch bent goedgekeurd, wordt er een Verklaring van Geschiktheid naar de RDW verstuurd. Deze is 1 jaar geldig.

Na het invullen en betalen van de gezondheidsverklaring (€ 37,80) ontvang je binnen enkele weken een bericht met een bevestiging en documenten die je mee moet nemen naar de rijbewijskeuring. Wij maken voor jou een afspraak bij de Arboarts. De kosten voor de keuring worden aan je doorberekend. 

Voordat je met de praktijk start dien je eerst onderstaande theorie modules te behalen;

Theorie 1: Verkeer en Techniek (RV1)

Je bereid je voor op een examen bij het CBR, bestaande uit 50 meerkeuzevragen over gedragsregels, verkeerswetgeving, en werking van de techniek van de vrachtwagen middels een e-learning. In deze e-learning kun je rustig, op eigen tempo, de theorie doorlopen en oefenvragen maken. Zodra je de theorie beheerst plannen wij een examen in bij het CBR.

Theorie 2: Administratie (V2C)

Dit onderdeel bestaat uit 40 meerkeuzevragen over veiligheidsaspecten, milieuaspecten, arbeidstijdenwet, arbeidstijdenbesluit en bepalingen vervoerswetgeving. Dit examen wordt ook middels een e-learning voorbereid. 

Zodra bovenstaande theorie examens zijn afgerond kun je starten met het praktijk gedeelte.

Praktijklessen en examen vrachtwagen C praktijk (C) (VPTC)

Tijdens het rijden met de vrachtwagen wordt zoveel mogelijk de praktijk nagebootst. Je gaat lessen op onze DAF CF 290 FA. Het rijden vindt zowel binnen als buiten de bebouwde kom plaats. Onderdelen welke aan bod komen zijn;

 • Rijklaar controle
 • Professioneel rijgedrag
 • Verkeersgedrag tijdens de rit
 • Bijzondere verrichtingen
 • Voertuigbeheersing richtlijn
 • Ergonomie en veiligheid.

Na de intake wordt samen met jou het aantal lesuren bepaald. Aansluitend wordt door ons een praktijkexamen bij het CBR ingepland. Tijdens dit praktijkexamen van 85 minuten moet je de examinator tonen dat je het voertuig in alle facetten en onder uiteenlopende omstandigheden beheerst. De uitslag van dit examen is 3 jaar geldig.

De theorie bestaat uit:

1.    Theorie deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)    16 uur zelfstudie
2.    Theorie deel 2: Administratie (V2C)               8 uur zelfstudie

Onderdeel 1 bereid je voor op een examen bij het CBR, bestaande uit 50 meerkeuzevragen over gedragsregels, verkeerswetgeving, en werking van de techniek van de vrachtauto middels een e-learning. Met dit zelfstudie pakket kun je rustig op eigen tempo de theorie doorlopen en oefenvragen maken. Zodra je de theorie beheerst plannen wij een examen bij het CBR.

Onderdeel 2 bestaat uit 40 meerkeuzevragen over veiligheidsaspecten, milieuaspecten, arbeidstijdenwet, arbeidstijdenbesluit en bepalingen vervoerswetgeving.

Zodra je bovenstaande theorie examen hebt afgerond kun je starten met het praktijk gedeelte.

Na de intake wordt samen met jou het aantal lesuren bepaald. Aansluitend wordt door ons een praktijk examen bij het CBR ingepland. Tijdens dit praktijkexamen van 85 minuten moet je de examinator tonen dat je het voertuig in alle facetten en onder uiteenlopende omstandigheden beheerst. De uitslag van dit examen is 3 jaar geldig.

Samen met jou wordt een planning gemaakt welke het beste bij je past.

De kosten bedragen 2475 euro. Hierin is opgenomen;

 • Theorie zelfstudie pakket (e-learning)
 • Theorie- examens (RV1 en R2C)
 • 20 uur rijlessen in DAF CF 290 FA
 • Praktijkexamen C

Meer of minder rijlessen worden verrekend, per 1,5 uur 125 euro.

Prijzen zijn exclusief keuringskosten en 21% BTW.

Vrachtwagen rijbewijs C zonder code 95

Neem contact met ons op

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

0493 782 287
Bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur
info@otc-someren.nl
 • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring