Regelgeving kleine blusmiddelen

30 september 2019

Regelmatig krijgen wij vragen rondom keuring van blusmiddelen. Zodra kleine blusmiddelen zoals brandblussers in een professionele context worden gebruikt om de brandveiligheid te waarborgen, is er sprake van een wettelijke onderhoudsplicht.

In het Bouwbesluit is opgenomen dat brandslanghaspels aan een prestatie-eis moeten voldoen. Hoewel er geen wettelijk termijn aan verbonden is, is het in de praktijk aan te raden om deze installatie jaarlijks te controleren. Tijdens een controle wordt onder meer gekeken naar de verzegeling van de hoofdkranen van de brandslanghaspels (ter voorkoming van legionella) Elke 5 jaar moeten de slangen getest worden op de maximale werkdruk (10-12 bar).

Voor de draagbare en verrijdbare blusmiddelen is het verplicht om minimaal een keer per twee jaar een controle te laten uitoefenen. Het is echter aan te raden om deze blusmiddelen jaarlijks te laten controleren. Dit adviseren NEN en brancheorganisaties en wordt bovendien door veel verzekeraars verplicht gesteld.

Deze kennis is ook aanwezig bij gecertificeerde installatiebedrijven. Deze bedrijven werken volgens het certificatieschema dat door het onafhankelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zijn opgesteld op basis van actuele NEN-normen. Bedrijven die gecertificeerd zijn leveren kwalitatief hoogwaardig werk en producten (maar het is niet verplicht om voor gecertificeerde installatiebedrijven te kiezen).

Heeft u advies nodig aangaande uw blusmiddelen, kunt u altijd met ons contact opnemen. Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op!

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

0493 - 782 287

Of vul het formulier in:

  • Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Workshop Veiligheidsbewustzijn!

Op 3-10 organiseren wij een gratis workshop "Veiligheidsbewustzijn"

Veiligheid is een cultuur! Vind je het lastig om deze cultuur te veranderen? Wil je in een organisatie werken waar veiligheid ├ęcht op nummer 1 staat?

Schrijf je dan nu in voor de gratis workshop!

Voor wie?
Werkgevers, Managers, preventiemedewerkers, HRM functionarissen en medewerkers betrokken zijn bij uitvoering geven aan veiligheidsbeleid.