Regelgeving kleine blusmiddelen

30 september 2019

Regelmatig krijgen wij vragen rondom keuring van blusmiddelen. Zodra kleine blusmiddelen zoals brandblussers in een professionele context worden gebruikt om de brandveiligheid te waarborgen, is er sprake van een wettelijke onderhoudsplicht.

In het Bouwbesluit is opgenomen dat brandslanghaspels aan een prestatie-eis moeten voldoen. Hoewel er geen wettelijk termijn aan verbonden is, is het in de praktijk aan te raden om deze installatie jaarlijks te controleren. Tijdens een controle wordt onder meer gekeken naar de verzegeling van de hoofdkranen van de brandslanghaspels (ter voorkoming van legionella) Elke 5 jaar moeten de slangen getest worden op de maximale werkdruk (10-12 bar).

Voor de draagbare en verrijdbare blusmiddelen is het verplicht om minimaal een keer per twee jaar een controle te laten uitoefenen. Het is echter aan te raden om deze blusmiddelen jaarlijks te laten controleren. Dit adviseren NEN en brancheorganisaties en wordt bovendien door veel verzekeraars verplicht gesteld.

Deze kennis is ook aanwezig bij gecertificeerde installatiebedrijven. Deze bedrijven werken volgens het certificatieschema dat door het onafhankelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zijn opgesteld op basis van actuele NEN-normen. Bedrijven die gecertificeerd zijn leveren kwalitatief hoogwaardig werk en producten (maar het is niet verplicht om voor gecertificeerde installatiebedrijven te kiezen).

Heeft u advies nodig aangaande uw blusmiddelen, kunt u altijd met ons contact opnemen. Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op!

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

  • Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Zijn uw blusmiddelen aan onderhoud toe?

Laat het periodiek onderhoud en controle van uw brandblusapparatuur uitvoeren door onze REOB gediplomeerde onderhoudsmonteur kleine blusmiddelen. Alles onder 1 dak, hoe makkelijk kan het zijn!

Op zoek naar een leverancier voor uw BHV materialen?

Voor (veiligheids-) pictogrammen en EHBO materialen zoals verbandtrommels bent u bij ons aan het juiste adres.

Bent u op zoek naar een AED? OTC heeft het dealer-schap van de Philips AED. Hiermee kunnen we voor een goede prijs een kwalitatieve AED leveren.

Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden!

De risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) is een wettelijke verplichting?

Voor een adequate uitvoering van de RI&E beschikken wij over een brede ervaring, waardoor wij een vaste aanpak kennen, alsmede een deskundige passende systematiek. Graag zijn wij u hierbij van dienst.