Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Vanaf 01 januari 2022 een rookvrije werkomgeving

Geplaatst op 13 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 gelden er andere regels voor roken op de werkplek. Per die datum zijn afsluitbare rookruimtes in het bedrijfsleven niet langer toegestaan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het handhaven van het rookverbod en kan bij een overtreding een boete opleggen aan de werkgever die oploopt tot € 4,500. Het is daarom raadzaam om beleid rondom roken op tijd aan te passen. Op 1 april 2020 is het verbod op rookruimtes binnen horecagelegenheden ingegaan. Op 1 juli 2021 is daar het verbod op rookruimtes binnen overheids- en zorginstellingen bijgekomen en vanaf 1 januari 2022 gaat deze regel ook gelden voor rookruimtes in het bedrijfsleven. Er mogen dan geen afgesloten rookruimtes meer zijn. Dit verbod strekt zich bovendien uit tot bedrijfsvoertuigen, zoals vrachtwagens en leaseauto's.

Wat mag er wel?

Toch zal de werkomgeving (nog) niet volledig rookvrij zijn vanaf komend jaar. Zo mogen werknemers op basis van de wet wel nog in de buitenlucht op het bedrijfsterrein roken, bij de ingang van het kantoor of onder een afdakje. De werkgever is overigens niet verplicht om een dergelijke rookplek te creëren en mag deze ook verbieden. Kortom, de afspraken rondom roken kunnen per bedrijf verschillen. Een duidelijk en transparant beleid op het gebied van roken is daarom van groot belang.

Een rokersbeleid anno 2022

Het opstellen van een rokersbeleid is niet eenvoudig. Voor veel werkgevers én werknemers zal de stap naar een volledig rookvrije werkomgeving nu nog te snel zijn. Toch is het raadzaam om na te denken over een lange termijnstrategie. Zal roken op termijn volledig verboden worden binnen het bedrijf of wordt de verantwoordelijkheid bij de werknemers neergelegd? Dergelijke vragen kunnen nu al worden besproken met de ondernemingsraad, de interne HR-afdeling of de bedrijfsarts. Hou er daarnaast ook rekening mee dat de ondernemingsraad een instemmingsrecht heeft met betrekking tot het rokersbeleid. zonder instemming zal het in principe niet mogelijk zijn om het nieuwe beleid te implementeren binnen de onderneming.

Communicatie rokersbeleid is van groot belang

Om een strenger rokersbeleid meer kans van slagen te geven is communicatie met de roker van groot belang. Voor de verstokte roker zal een overgang naar niet meer roken tijdens werktijd van grote impact zijn. Wij adviseren om het doel van de nieuwe regels te omschrijven, namelijk het faciliteren van een gezonde levensstijl door het creëren van een gezondere werkomgeving voor iedereen. Daar kan ook bijbehorend budget aan worden gehangen, bijvoorbeeld voor de werknemers een cursus stoppen met roken te betalen.

(bron Arbo wetweter)

Neem contact met ons op

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

0493 782 287
Bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur
veiligheidscentrum@otc-someren.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring