Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

VCA cursus

Volg een VCA cursus bij OTC. Wekelijks starten bij OTC VCA basis of VOL cursussen, maar ook enkele voor examen te doen middels zelfstudie of met een korte training ter voorbereiding op het examen is mogelijk. Wij beschikken over heldere lesstof en een VCA praktijk werkplaats waarmee de theorie praktisch en toepasbaar wordt gemaakt.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een VCA is bedoeld voor leidinggevenden en werknemers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Het doel van een VCA is om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken om zo bedrijfsongevallen te voorkomen.

Kenmerken

  • Praktijk gerichte VCA cursus
  • Regionale examen locatie
  • Persoonlijk contact
  • Hoog slagingspercentage
Uitgelichte afbeelding

Het VCA-certificaat is een wel bekend begrip in sectoren zoals de bouw, elektrotechniek of transport. Tegenwoordig wordt hier steeds meer waarde aangehecht. Maar wat houdt dit certificaat precies in én is het wettelijk verplicht?

Doel Vca-certificaat

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een VCA is bedoeld voor leidinggevenden en werknemers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Het doel van een VCA is om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken om zo bedrijfsongevallen te voorkomen. Een bedrijfsongeval kan een bedrijf veel geld kosten of in het ergste geval zelfs lichamelijk letsel veroorzaken. Wanneer jij beschikt over een VCA-certificaat geef jij aan dat jij veiligheid in de werkplaats voorop hebt staan.

Is een VCA wettelijk verplicht?

Een VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht maar wordt wel steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Dit heeft te maken met de regels uit de Arbowet waaraan bedrijven moeten voldoen. Met een VCA-certificaat kunnen zij aantonen dat er aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet wordt voldaan. Voor een bedrijf heeft het dus zeker meerwaarde wanneer haar medewerkers over een VCA-certificaat beschikken.

Het is voor een bedrijf ook mogelijk om te beschikken over een VCA-bedrijfscertificaat. Dit certificaat toont aan dat het bedrijf aandacht heeft voor de aspecten veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. Indien een bedrijf beschikt over een VCA-bedrijfscertificaat wordt deze ieder jaar gecontroleerd op alle VCA eisen.

Soorten VCA

Er wordt vaak gesproken over de term VCA. VCA bestaat echter uit verschillende soorten certificeringen. Zo bestaat er voor werknemers het Basisveiligheid VCA, ook wel het basis VCA. Tijdens dit VCA examen wordt jij o.a. getest op de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en de handelingen om een ongeval te voorkomen. Met het behaalde VCA-certificaat kun jij aantonen dat jij in staat bent om veilig te werken. Daarbij houd jij rekening met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen. Wanneer jij aan het werk gaat voor een aannemer is het basis VCA- certificaat vaak verplicht. Zonder dit certificaat mag je in sommige gevallen het (bouw)terrein niet op.

Voor leidinggevenden en zzp-ers bestaat er het VOL-VCA diploma (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Na het behalen van dit examen weet jij aan welke eisen jouw medewerkers moeten voldoen. Het VOL-VCA diploma geeft aan dat jij kennis hebt van de veiligheidsregels en dit ook op bedrijfsniveau kan doorvoeren. Denk hierbij aan het opstellen van een bedrijfsnoodplan en her organiseren van toolbox vergaderingen. Voor intercedenten en leidinggevenden van een uitzendbureau is er een ander VCA-examen ontwikkeld. Zij moeten beschikken over een VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden). Dit examen is bijna gelijk aan het VOL-VCA examen. Een VIL-VCU-certificaat geeft aan dat jij kennis hebt van de veiligheidseisen die gesteld worden aan het personeel van VCA-gecertificeerde bedrijven. Het verschil met een VOL-VCA examen is dat dit het VIL-VCU ingaat op de specifieke kennis van een intercedent. Denk hierbij aan de wetgeving en verantwoordelijkheden in de relatie tussen het bedrijf, de uitzendkracht en de uitzendorganisatie.

Neem contact op met Heidi

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring